General

MUZEJ EVOLUCIJE

Izlet u Muzej Evolucije uključuje:

  • prijevoz autobusom Zagreb- Krapina- Zagreb
  • polazak u 08:30 sati
  • ulaznice za razgledavanje muzeja Krapinskih neandertalaca
  • ručak
  • animacijsko-rekreativni program nakon ručka
  • pratnja vodiča
  • odlazak s destinacije u 15:00 sati

Muzej Krapinskih neandertalaca  je napravljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana,  s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca. Cilj izleta je upoznavanje djece sa načinom života krapinskog pračovjeka, razgled kipova pračovjeka, špilja i ostataka iz doba neandertalaca. Muzej Evolucije ili Muzej krapinskog pračovjeka kako ga još neki nazivaju nalazi se na lokalitetu Hušnjakovo u Krapini, uz najpoznatije svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka. Sam lokalitet zaštićen je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Nakon razgledavanja i edukacijskog programa muzeja i povijesti odlazimo na ručak. Nakon kratkog odmora na prekrasnim livadama uokolo restorana pripremiti ćemo za djecu rekreativni program igara na otvorenom.

Muzej Evolucije ili Muzej krapinskog pračovjeka kako ga još neki nazivaju nalazi se na lokalitetu Hušnjakovo u Krapini, uz najpoznatije svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka. Sam lokalitet zaštićen je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Novi muzej svečano je otvoren 27. veljače.2010. godine. Muzej krapinskog pračovjeka djeluje u sklopu muzejske ustanove Muzeji Hrvatskog zagorja koja objedinjuje pet muzeja na području Krapinsko-zagorske županije. Izložbeni prostor muzeja nalazi se između dvaju brdašaca – Hušnjakova i Josipovca kod Krapine, ima 1200 metara četvornih i podijeljen je na dvije etaže.

Postav je napravljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana,  s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca.

Geološka i paleontološka istraživanja trajala su od 1899. do 1905. godine pod nadzorom poznatog znanstvenika Dragutina Gorjanovića Krambergera. U naslagama špilje nađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, brojna kamena oruđa iz razdoblja paleolitika, te fosilni ostaci špiljskog medvjeda, vuka, losa, golemog jelena, toplodobnog nosoroga, divljeg goveda i drugih životinja. Starost ovog bogatog nalazišta odgovara vremenu od prije 130 000 godina.

U Muzeju krapinskih neandertalaca susrest ćeš zanimljive i rijetke izloške poput fosila starih i do 1,8 milijardi godina. Oduševit će te rekonstrukcije neandertalaca koji izgledaju kao da su oživjeli, originalni meteorit kojega možeš dotaknuti, rekonstrukcije prvih stabala – divovskih paprati, replike prvih riba i dinosaura, skulpture hominoida i hominida u prirodnoj veličini.

Sva tvoja osjetila uključena su u istraživanje pretpovijesnoga svijeta! Uz različite zvukove poput žubora vode, grmljavine, krikova životinja, tu je i para koja izlazi iz vulkanskih dimnjaka, led koji puca dok hodaš po njemu, bolesni neandertalac kojega sam istražuješ dodirujući dijelove tijela, slap vode koji dolazi direktno s Hušnjakovog brda…

NEANDERTALCI su magičan i mističan pojam europskoga pračovjeka, jedna od mnogih tajni naših prapočetaka. Tko su bili ti ljudi stariji od 30 ili gotovo 300 tisuća godina? Kako ih je otkrivala i tumačila znanost 19. stoljeća i što na početku našega trećeg milenija znamo o kamenodobnim ljudima koji su ovdje lovili nosoroge prije 125 milenija? Gdje je položaj neandertalaca na rodoslovnom stablu života? Želite li odgovore na ta pitanja, dođite u novi MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA, u Krapinu, u Hrvatsku!

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment