Contact +385952030000

Izlet u najljepši zagorski dvorac Trakošćan

 Dvorac Trakošćan nastao je krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.

Prema legendi dvorac Trakošćan svoje ime je dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

Toponim Trakošćan prvi se puta spominje u pisanim dokumentima 1334. godine.
Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, tek znamo da su od kraja 14. st. vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i dvorac Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju, i mijenjaju razne gospodare. U toj podjeli Trakošćan, kao jedinstveno imanje, pripada najprije vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj zadržava dvorac kroz tri generacije, te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država.

Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću (1525.-1587.), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. dvorac Trakošćan stekla obitelj Drašković.

U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. st., dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten, počinje naglo propadati, pa se tek polovinom 19. st., obitelj ponovno zanima za svoj titularni grad, u duhu novog vremena, romantičnog povratka prirodi i obiteljskim tradicijama. U tom duhu podmaršal Juraj V. Drašković grad obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Iduće generacije povremeno borave u Trakošćanu sve do 1944. kad se iseljavaju u Austriju, ubrzo zatim dvorac je nacionaliziran.

1954. osnovan je muzej sa stalnim postavom. Danas je dvorac Trakošćan u vlasništvu Republike Hrvatske.

Dvorac Trakošćan sadrži bogate povijesne zbirke oružja, oklopa,knjiga i namještaja.

Stalni postav izložen je ambijentalno, u izvornoj funkciji. Prezentira život hrvatskog plemstva kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. Predmeti datiraju iz vremena od 15. do 19. st. i razmješteni su u pojedinim prostorijama koje čine interijerne cjeline. Postavom su obuhvaćeni svi prostori dvorca, od reprezentativnih stambenih do tehnoloških (kuhinja), a dvorac čine četiri razine: nisko i visoko prizemlje, te prvi i drugi kat.

Obilazak u trajanju od 1 h i 30 min uz šetnju pored jezera s pogledom na prekrasnu stoljetnu šumu.

Povijest dvorca Trakoscan

TRAKOŠĆAN

Izlet uključuje:

  • prijevoz autobusom Zagreb- Trakošćan- Zagreb
  • polazak u 08:30 sati ispred vrtića
  • ulaznice za razgledavanje dvorca Trakošćan
  • ručak
  • animacijsko-rekreativni program nakon ručka
  • pratnja vodiča
  • odlazak s destinacije u 15:00 sati

 

Cilj izleta je upoznati jedan od najljepših dvoraca Hrvatske – dvorac Trakošćan. Šetnjom kroz prekrasnu park šumu Trakošćan doći ćemo do zidina dvorca. Dvorac Trakošćan sadrži bogate povijesne zbirke oružja, oklopa, knjiga i namještaja. Stalni postav izložen je ambijentalno, u izvornoj funkciji. Prezentira život hrvatskog plemstva kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. Predmeti datiraju iz vremena od 15. do 19. st. i razmješteni su u pojedinim prostorijama koje čine jednu cjelinu. Postavom su obuhvaćeni svi prostori dvorca, od reprezentativnih stambenih do tehnoloških (kuhinja), a dvorac čine četiri razine: nisko i visoko prizemlje, te prvi i drugi kat. Obilazak u trajanju od 1 h i 30 min uz šetnju pored jezera s pogledom na prekrasnu stoljetnu šumu. Nakon razgledavanja i edukacijskog programa dvorca i povijesti odlazimo na ručak. Nakon kratkog odmora na prekrasnim livadama uokolo dvorca i restorana pripremiti ćemo za djecu rekreativni program igara na otvorenom.

trakoscan2

kupime_hotel_orion_home_141445_jpg_9046

 

U hrvatskom Zagorju postoji 50-tak dvoraca i utvrda  koje možete obići.