Contact +385952030000

ETNO SELO KUMROVEC

Izlet Etno selo Kumrovec uključuje:

  • prijevoz autobusom Zagreb- Kumrovec – Zagreb
  • polazak u 08:30 sati ispred vrtića
  • razgledavanje “etno sela”
  • ručak
  • animacijsko-rekreativni program nakon ručka
  • pratnja vodiča
  • odlazak s destinacije u 15:00 sati

 

Cilj je upoznati način života  zagorskog sela iz 19. stoljeća. Obilaskom uspješno rekonstruiranog “starog sela” idemo u obilazak kuća u etno selu, od kojih svaka ima svoju posebnu priču; kovačnica, zagorska svadba, krušne peći, lončarstvo, licitari, izrada dječjih igračaka i svirala…  Uređeni postavi govore o običajima i svakodnevnici seljaka i njegove obitelji s jedne strane, a s druge prikazuju i razne tradicijske obrte kojima su stanovnici zagorskih sela osiguravali egzistenciju svojim obiteljima. Tu su tradicijske okućnice i vrtovi, štaglji i kotci – sve ono što je činilo bogati mozaik života na selu. Nakon razgledavanja odlazimo na ručak. Nakon ručka slijedi rekreativni program igara na otvorenom.    Etno selo Kumrovec je najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Iz četrdesetak obnovljenih objekata tradicijskog graditeljstva saznajemo kako su živjeli naši stari. Uređeni postavi govore o običajima i svakodnevnici seljaka i njegove obitelji s jedne strane, a s druge prikazuju i razne tradicijske obrte kojima su stanovnici zagorskih sela osiguravali egzistenciju svojim obiteljima. Tu su tradicijske okućnice i vrtovi, štaglji i kotci – sve ono što je činilo bogati mozaik života na selu.

U Staroj školi nalazi se rekonstrukcija nekadašnje učionice i učiteljev stan.

Pored razgleda stalnih izložbenih postava koji prikazuju tradicijski način života regije Hrvatskog zagorja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, Etno selo Kumrovec nudi i brojne druge interaktivne sadržaje za posjetitelje:

– događanja i radionice koje vode stručnjaci etnolozi u suradnji s majstorima tradicijskih obrta, a prilagođene su različitim uzrastima.
U Etno selu Kumrovec možete razgledati sljedeće postave:
Staru pučku školu, Kovačnicu, Način života i stanovanja kovačke obitelji, Kovačko – potkivački obrt, Kolarstvo, Od konoplje i lana do platna, Zagorsku svadbu, Život mladog bračnog para, Majstore u radionici, Od zrna do pogače, Licitarski,, medičarski i svjećarski obrt, Izradu pučkih svirala i drvenih dječjih igračaka, Život u komorici . Lončarski obrt, Život i gospodarstvo zagorske obitelji, Bačvarski – pintarski obrt, Košaraštvo. Rodna kuća Josipa Broza Tita koja obnovljena stoji u središtu sela sadrži etnografski i povijesni postav.

Ideja da se stara jezgra naselja Kumrovec obuhvati mjerama spomeničke zaštite bila je prisutna još 1947. godine kada je Marijana Gušić etnografskI obradila Hrvatsko zagorje te napisala studiju o naselju Kumrovec sa središnjom rodnom kućom Josipa Broza.

Godine 1953. osnovan je Memorijalni muzej maršala Tita koji je djelovao pod upravom Etnografskog muzeja iz Zagreba. Najveći zahvati na uređenju i rekonstrukciji „Starog sela“ izvedeni su u razdoblju od 1979.-1985. godine.

kumrovec2Kumrovec1