General

VELIKI TABOR I SEOSKO DOMAĆINSTVO

“GREŠNA GORICA”

Izlet uključuje:

  • prijevoz autobusom Zagreb- Veliki Tabor-Grešna gorica – Zagreb
  • polazak u 08:30 sati ispred vrtića
  • ulaznice za razgledavanje Velikog Tabora
  • ručak
  • obilazak seoskog domaćinstva “Grešna Gorica”
  • animacijsko-rekreativni program nakon ručka
  • pratnja vodiča
  • odlazak s destinacije u 15:00 sati

 

Plemićki grad Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika profanoga graditeljstva kontinentalne Hrvatske. Veliki Tabor je izuzetan upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Uz kostimirano stručno vodstvo razgledavanje ove prekrasne utvrde biti će još interesantnije.

Nakon razgledavanja, edukacijskog programa i povijesti odlazimo na ručak.

U blizini Velikog Tabora nalazi se prekrasno seosko domaćinstvo “Grešna Gorica”.

Tamo ćemo se nakon ručka upoznati sa starim zagorskim alatima, domaćim životinjama i načinom života, što će im ljubazni domaćini rado pokazati.

Nakon kratkog razgledavanja uokolo seoskog domaćinstva pripremiti ćemo za djecu rekreativni program igara na otvorenom.

 

Dvor Veliki Tabor nalazi se nedaleko Desinića. Ime mu potječe od naziva tabor kojim se označavao ratni logor, odnosno utvrđenja koja su podizana radi obrane od Turaka. Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Gradila ga je plemićka obitelj Rattkay tijekom 16. stoljeća, a ostao je u njihovom posjedu sve do 1793. Najstariji dio kompleksa je središnja utvrda koja je imala stambenu i obrambenu funkciju. Kasnije, u 16. stoljeću, izgrađene su četiri polukružne kule, a u 17. stoljeću prigrađene su prostorije pokraj sjevernog zida. Među vlasnicima ističe se poznati hrvatski slikar Oton Iveković koji je u brojnim djelima kistom opjevao dvorac i slikovit krajolik okolice.

Prvi spomen Velikog Tabora nalazimo u darovnici Ivaniša Korvina iz 1502. kojom „castellum nostrum Thabor“ daruje Pavlu Ratkaju zbog njegovih zasluga u borbama protiv Turaka. Najstariji dijelovi dvorca datiraju iz 15. stoljeća, što su potvrdila arheološka istraživanja. Opsežni restauratorsko-konzervatorski i građevinski radovi odvijaju se od 2004. te je Veliki Tabor danas jedan od najbolje sačuvanih i prezentiranih hrvatskih srednjovjekovnih utvrda.

Grešna Gorica je taborgradska klet smještena na istoimenom brijegu nasuprot Velikog Tabora, dvorca iz XV. stoljeća i pruža gostu-namjerniku ugođaj pravog seljačkog zagorskog ambijenta, gdje će mu se učiniti da je u samom srcu romantične, ali burne prošlosti Hrvatskog zagorja.

Ljubazni će Vam domaćin gospodin Damir Podboj, dok budete uživali u biranim zagorskim specijalitetima, rado ispričati legendu o tragičnoj i zabranjenon ljubavi plemića Fridrika Celjskog i lijepe pučanke Veronike Desiničke zbog kojih se ovaj živopisni brijeg i naziva Grešna gorica.

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment