Contact +385952030000 nobis@nobis.hr

Boks i boksački trening

Boks i boksački trening

Već duže vrijeme osjećam posljedice dugogodišnjeg menadžerskog rada Learn More. Česte promjene radne okoline, putovanja, financijski i ostali životni stresovi , neke stare ozljede i užurbani tempo života uzeli su svoj danak. Kao i većina ljudi završio sam s bolovima u leđima na magnetskoj rezonanci nakon koje su me različiti specijalisti – kirurzi , fizijatri, fizioterapeuti, kineziterapeuti i ostali cijenjeni stručnjaci savjetovali često i vrlo oprečno kako da ublažim svoje tegobe. Naravno svaki je vukao u svoje područje djelovanja i možda su na koncu i svi imali pravo no odlučio sam da ne idem pod nož..
Prvo sam lagano vježbuckao na pilates lopti no to mi je vrlo brzo dosadilo i na nagovor mog kuma a dijelom i zbog društva i zabave odlučio sam otići s njim na trening boksa kod njegovih prijatelja u boksački klub Optimist koji mi je blizu. Naime treninzi se odvijaju na Jarunskom jezeru na početku veslačke staze u jednoj od dvorana iznad hangara.
Nakon što mi je rekao da je rekretivni pristup boksu i da su treninzi 3x tjedno po sat vremena pogledao sam ga ispod oka i s laganim podsmjehom rekao ajde idem s tobom zbog dobrog društva.
Nekada davno trenirao sam tajlandski boks i treninzi su bili duži i izuzetno naporni a i na faksu sam prošao i judo i hrvanje i druge borilačke sportove tako da mi je sve to izgledalo nekako mala satnica.
I tako jednog petka upadam u dvoranu i upoznajem se s prijateljski raspoloženom ekipom i nakon zagrijavanja u čudu gledam kako treneri Mirko, Damir i Stjepan postavljaju kružni trening s elementima boksa. Znam da je to sad popularno ali mislio sam da to uglavnom piče curke na cross fitu..
A onda je počelo.. Kako i kum nije dugo trenirao prekaljeni bivši juniorski prvak u boksu lagano je pri najtežim vježbama uhvatio krivinu i zbrisao kao popit vode na wc a mene naivnog i samouvjerenog ostavio da letim s vježbe na vježbu.
Potoci znoja su mi se slijevali niz lice a puls se digao u nebo. Za čas sam pogledavao na sat kad će proći više tih 60 min da napokon dođem do daha. Da ne odustanem poticaj su mi davale djevojake koje ne posustaju i ravnopravno sudjeluju u izvođenju i najtežih vježbi.
No u pojedinim trenucima udarajući boksačku vreću za mene su polako nestajali financijski, privatni i poslovni stresovi a tijelo je bilo na takvoj radnoj temperaturi da nisam ni primjetio da su prestali bolovi u leđima. I tako iz treninga u trening stvarajući nova prijateljstva i izbacujući frustracije udarcima osjećao sam se sve bolje i bolje.
Nakon par tjedana odvažio sam se i na sparing iako nije obvezatan već stvar izbora. Brzo sam podvio rep došavši do zaključka da je boks daleko od onog primitivnog uvriježenog kod nas stereotipa. Navalio sam agresivno i već u prvoj rundi hvatao zrak kao ribica dobivši lekciju o srljanju naprijed, kontroliranim udarcima i brzini. Za taj sport je i te kako potrebna koncentracija, razmišljanje glavom i kretanje nogama.
Nije prošlo nekoliko tjedana, sjetio se ja svoje pilates lopte s osmjehom i pokušao onih par stabilizacijskih vježbi koje sam dobio u zadatak od fizijatra i kineziterapeuta. Izveo sam ih smiješno lako sav u čudu. Sve one specifične vježbe za boks dale su odlične rezultate kao rehabilitacijske vježbe i svakom tko voli vježbati ili je u stresu, laganoj depresiji ili je prisiljen ojačati tijelo u kratkom periodu definitivno preporučam svratite u BK Optimist. Čeka Vas dobro društvo i odlično koncipiran trening prilagođen i rekreativcima i bivšim natjecateljima.

twitter

Facebooktwitteryoutubeinstagram
twitter
Facebooktwitteryoutubeinstagram