Contact +385952030000 nobis@nobis.hr
ISIA seminar

ISIA seminar

Da bi postali učitelj skijanja u Hrvatskoj trebate pristupiti prijemnom ispitu Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu te nakon toga seminarima za prvi i drugi dio specijalnosti. Kada odradite i praksu uz licenciranog učitelja skijanja i uspješno položite i nekolicinu teoretskih predmeta, postajete vlasnik IVSI amaterske licence učitelja skijanja (Internacional verbrand ski instructor assosiation). Nakon toga ukoliko vas ambicije vode prema profesionalnoj međunarodnoj ISIA licenci (Internacional ski instructor assosiation) dužni ste pristupiti seminaru za ISIA licencu i uspješno i njega položiti (sadrži također praktični i teoretski dio). Naravno kriterij za pro ISIA licencu su puno stroži i sadrže i polaganje na stranom jeziku.
Kako su svi učitelji dužni svake dvije godine prisustvovati seminaru HZUTS-a te na taj način obnoviti licencu a prisustvo na ISIA seminaru se prizna također kao obnavljanje licence odlučio sam i ove godine pokušati..
Mjesto događanja Sexten – seminar za pro licence za učitelje skijanja. Dan prvi..
Nažalost ISIA seminar je svake godine u prosincu kada je skijaška sezona tek na početku i rijetko tko ima tada dovoljno treninga i sigurnosti što otežava polaganje. Da ni ovaj seminar nije ništa drugačiji pokazalo se već prvog dana prvog spusta. Naime jedan od kolega koji je prethodne godine također na prvom spuštanju pao, ozlijedio se i završio na hitnoj u San Candidu i ove godine je proklizao na prvom spuštanju i izgrebao glavu na ledu istegnuvši pri tom i tetive. Tek što smo njegov pad pripisali prošlogodišnjem padu koji mu je utjerao strah od ledene staze, pala je i kolegica. No to je bio tek početak, zabava je tek uslijedila..
Sjedim u gondoli i pričam s jednim od kolega koji nosi naočale i pitam ga stari koju imas dioptriju? Veli on oko 4 al vidim dost dobro.Velim ja super, al kaj ti se te za vid naočale ne zamagle ispod tih ski naočala? Veli on ma jok nemru se zamaglit.3 min kasnije izlazimo iz gondole i treba stati na drugoj strani staze ispred demonstratora.Svi stanemo a on projuri pored nas kroz dubok snijeg prema šumi, skuži da je nešto zeleno ispred njega, okrene skije nazad prema vrsti i zapnuvši na rub staze rokne ko zvijer..Lete i on i skije i naočale a ja si mislim sva sreća da čovjek dobro vidi i bez naočala. Naravno, ipak su se malo naočale zamaglile. Malo ali dovoljno..
Vrlo brzo zaključili smo zajedno sa demonstratorom da je za nevolju dovoljna stotinka.
Dan drugi. Mjesto isto,vrijeme 9:15.
isiaseminar2
Kako mi se na skijanju kao gost pridružio prijatelj Ivica kojeg smo pridružili jednoj grupi koja je tek pristupala prijemnom za učitelje a sažalio sam se na njegovo konstantno padanje posuđujem mu svoje tvrđe slalom race atomic skije i kažem mu gle probaj bar do pauze izdržati da ne padneš..Nakon zagrijavanja moja grupa ulazi u gondolu.Iz gondole gledam Ivekovu grupu kak se spušta niz crvenu usku stazu.Prvi šiba demonstrator iza njega ide ekipa,prvi skijaš,2-gi,3-ći…4,5,6-ti pa mala pauza..pa Ive klizi naglavačke pokušavajući se skijama zapiknuti u stazu i zaustaviti.
Sexten.Dan treći.Vrijeme 07:15.Alarm zvoni već treći put.Riječ “muscul fiber” dobiva neko totalno novo značenje. Kad bi me bar mogli s krevetom odnjet na skijalište i namontirat skije na njega.
Sexten. Dan treći još uvijek.. Vrijeme 16:45. Sva sreća da je hotel na minutu autom. Plutam u kadi i pitam se šta je ovo meni trebalo. Prvo smo skijali po ledu od 9-13 h pa pola h pauze pa veli Ive ajmo jos samo jedan đir..pa još jedan.Pa ajmo sad još jedan zadnji na drugu stranu.Pa smo otišli na krivu stazu.Pa smo fulali i gondolu.Pa smo završili na vrh krivog skijališta petnaest do 4 s takvom upalom mišića da je nakon toga i sjest na školjku bio pothvat a još nas je čekalo spuštanje niz dvije crne staze i jednu crvenu do parkinga.Sutra mogu komotno na baby lift i to neki blagi…
Sexten.Dan četvrti.
Staza izgleda kao bojno polje.Na gornjem dijelu je palo 5 cm pršića koji je pokrio led (što mi ujutro nismo skužili),na sredini staze stvorili su se hupseri i razrovao se snijeg a na zadnjem dijelu staze je nastala juha od staze. Prvo nas je 6 naletilo na ledenu plohu koja je bila 5 x 5 m i poput stakla, tako da smo se ko domine zabili jedan u drugog i izveli prekrasan lančani sudar a nakon toga sam se ja vrhom lijeve skije zapiknuo u hupser i dokazao da se 112 kg moze rotirati kroz zrak i po horizontalnoj i po vertikalnoj osi tijela pa čak i po uzdužnoj osi skija. Inače ljudi plaćaju da bi gledali akrobacije no danas su Talijani na stazi imali besplatan show.
U jedan sat staza postaje juha i biram odmoriti se dan prije ispita.
Dan peti. Rano se dižemo i pakiramo, stavljamo stvari u auto i skupljamo pred gondolom. Ispit počinje a na našim licima vidi se nesigurnost i trema. Svima postaje jasno da imamo nedovoljno treninga i da smo tek počeli hvatati skijaški osjećaj u nogama. Nažalost,ispit s pozitivnim ishodom je prošlo samo dvoje od Hrvatskih učitelja – jedan kolega bivši natjecatelj i jedna kolegica te nekolicina talijanski učitelja koji valjda žive u blizini samih skijališta kad tako dobro skijaju..
Interesantno je da one elemente koje smo najbolje izvodili pri vježbanju tijekom seminara najlošije smo izveli na samom ispitu. Svjesni da se na ispitu za pro licencu ne možemo pojaviti a da smo prethodno proveli samo jedan dan na snijegu, priznajemo poraz uz obećanje da ćemo na idući seminar doći fit i u punom ski treningu.

twitter

twitter

Facebooktwitteryoutubeinstagram